HÍREK

Május 6. - A Magyar Sport Napja

2019-05-06

Május 6. - A Magyar Sport Napja

Az MTK második elnöke, barátosi Porzsolt Gyula nyerte az első magyarországi atlétikai verseny legelső számát.

A Magyar Athletikai Club (MAC) hazánk legrégebbi sportegyesülete - 1875-ben alakult Esterházy Miksa Ernő Móric galántai gróf, földbirtokos és diplomata, valamint Molnár Lajos erdélyi jogász, újságíró kezdeményezésére.

A MAC rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án a fővárosban. Az eseményen atlétikai és ökölvívószámokban mérkőztek a sportolók.

A 175 éve született barátosi Porzsolt Gyula, aki később az MTK második elnöke lett, remekül atlétizált, ő nyerte a Magyar Atlétikai Club (MAC) - melynek évekig titkára volt - által rendezett első magyarországi atlétikai verseny legelső számát.

1875. május 6-án Pesten volt a jeles esemény, Porzsolt Gyula pedig a 100 yardos futásban diadalmaskodott. Nem mellesleg a 120 yardos gátfutásban, és távolugarásban is ő nyert. 

Ez a rendezvény volt a kontinens első szabadtéri atlétikai versenye, ahol ökölvívószámokban is mérkőztek a sportolók.

Dr. Mező Ferenc "Képek a magyar sport múltjából (1817-1892) 25 képpel" című, 1926-ban megjelent könyvében ezt így írja le: 

"A versenyek tíz percenként váltakoztak és volt elég változatosság bennük. Első volt a „versenyfutás sík pályán” száz yardnyira. Ε pálya az állvány előtt egyenes irányban feküdt. Heten versenyeztek s győztes lett Porzsolt Gyula (egy sugárnövésű, barna ifjú, ki az első viadal alkalmával három vagy négy díj elnyerésével a nap hőse lett). Ez első győzelmeért ezüstérmet kapott; a második ifjú: Hoffmann Ferenc pedig bronzérmet.

A „gátverseny” hat akadálynak futás közbeni átugrásából állt. Hárman versenyeztek a tiszteletdíjért, mely szépmívű óra volt, (zöldre oxidált indián tartja a függő órát, egyszersmind gyertyatartóul is szolgálva.) Ε díjat az ezüstéremmel együtt Porzsolt Gyula nyerte meg (ráadásul a közönség éljeneit is), míg Vaisz Géza, ki szintén derék athletikus, bronzéremre érdemesítette magát.

A „távugrás”-ban — három vállalkozó közt — megint Porzsolt Gyula tüntette ki magát, két öl és 4 egész 3/4 lábnyi távolságot ugorva s egy újabb bronzérmet nyerve meg. Nagyon jól tudta erejét és ruganyosságát összpontosítani. Székely Gyula is ugrott két öl, két láb és nyolc hüvelyknyi távolságot."

A verseny emlékére 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

A Szabadság téren, az egykori atlétikai verseny színhelyén ma a MAC-emlékmű áll

A bronzból készült dombormű alatt a következő jelmondat olvasható:

"...ÉP LÉLEK CSAK EDZETT TESTBEN ÉL!"

Az előlapon a címernek két oldalán az 1875 és 2000-es évszámok láthatók.

A hátoldalon: "Ezen a helyen rendezte a Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án az európai kontinens első nyilvános szabadtéri atlétikai versenyét"

Alatta: "A viadal 125. évfordulója tiszteletére emeltette az Ifjúsági és Sport Minisztérium, Magyar Olimpiai Bizottság, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, Magyar Athletikai Club Népstadion"

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-17 20:30 Mezőkövesd Városi Stadion

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman