HÍREK

"Tavasszal is mindenkinek újra bizonyítania kell"- interjú a sportigazgatóval

2020-01-02

"Tavasszal is mindenkinek újra bizonyítania kell"- interjú a sportigazgatóval

Polyák Balázs is értékelte az őszi szereplést: szóba került, hogyan változott az öltözői hangulat az ősz során, és Michael Boris miért teszi be bátran a fiatalokat, valamint, hogy mi az elvárás a csapat felé a tavasszal.

Magabiztosan vezetjük a tabellát, a feljutásért folyó harcban pedig 11 pontos előnyünk van üldözőinkkel szemben. Lehetett ilyen ígéretes helyzetre számítani a nyári koncepcióváltás után? 

- Az eddig elért eredménynek örülünk, és őszintén szólva reálisan nem gondolhattuk, hogy egy olyan mezőnyben, ahol ennyi nagy múltú klub akar felkerülni, ennyire biztonságosnak tűnő helyzetből vághatunk majd neki a tavaszi idénynek. Aminek ez köszönhető, azt az évzárón a játékosoknak is elmondtam: a felkészülés elején azt láttam, hogy vannak az úgymond idősebbek és vannak a fiatalok, ők azonban még nem alkotnak egységes csapatot. A rutinosabb játékosok ugyanis szkeptikusan fogadták a nyári átalakulásokat a keretben, de ez érthető volt, hiszen mindenki elérhetőbbnek gondolja a feljutást "nevek" igazolásával. A napi munka során azonban a fiatalok igenis megmutatták, hogy lehet rájuk számítani, kiharcolták maguknak a rutinosabb labdarúgók elfogadását, és a kor egy sokadlagos szempont lett az öltözőben, a teljesítmény a mérvadó. 

Minek köszönhető ez? 

- Érdekesség, hogy ebben pont a rutinos játékosoknak van óriási szerepük. Olyan karakterek maradtak nyáron velünk, akik hagyták megnőni a fákat, hagyták, hogy az ágak megerősödjenek, nem pedig letördelték azokat. Közülük is kiemelném Kanta Józsefet, aki ugyan nem egy hangos vezér, de olyan a szellemisége, ami mögé mindenki szívesen beáll. Ő, Pintér, Lencse és Bognár a jó teljesítményük mellett példamutatásukkal is komoly előidézői voltak a jó szereplésnek, hiszen nagyon sokat segítették a fiatalokat. Nem természetes ez egyébként, de ők nem a saját helyüket féltették, hanem mindenkit támogattak, akin azt érezték, kész keményen megdolgozni a csapatba kerülésért. Ennek köszönhető, hogy a szezon során mindenki beleadott valamennyit a közösbe, ami viszont örömteli, hogy a nagy átlagot nézve a fiataloknál is sok jó teljesítmény akadt. Volt, akinek a szereplése nem volt számomra meglepő, hiszen az idény előtt sem titkoltam, hogy megítélésem szerint az MTK-ban játszik jelenleg a mezőny két legjobb fiatalja, de melléjük olyanok is felnőttek, akiknek az egyenletesen jó teljesítménye csak a legoptimistább forgatókönyvben szerepelt. 

Egyöntetű vélemény, hogy Michael Boris kinevezése telitalálat volt. Előzetesen is biztos volt ebben? 

- Viszonylag régre nyúló kapcsolat a miénk, nem titok, hogy az U21-es válogatott edzőjeként állandó vendég volt a stadionunkban, nagyon sokszor nyílt alkalmunk mélyebben beszélgetni a futballról, így picivel szorosabb kapcsolat volt ez, mint az egy szövetségi edző és egy klubvezető között megszokott. Ez a helyzeti előny azt is jelentette, hogy nem menet közben kellett kiderülnie, hogy mit gondolunk mi és mit ő a futballról, hanem pontosan azt kaptuk, amire számítottunk. A pálca természetesen az ő kezében van, mert hiába látjuk ugyanúgy a labdarúgást, az rajta múlik, hogy mindezt hogyan tölti meg tartalommal. 

Ennek a "tartalomnak" a fiatalok is komoly részesei lettek: ismert mutató, hogy nálunk a 23 éven aluliak tették ki a játékpercek 50%-át, míg a 21 éven aluliak a 40%-át, ami kiemelkedő adat. 

- Ebben a kulcs egyértelműen a vezetőedző személye. Egy klub vezetése beszélhet koncepcióról, filozófiáról, de a csapatot ő állítja össze. Az természetesen nem árt, ha három rosszabbul sikerült meccs után mi sem fújunk egyből "hátraarcot", és türelmesek vagyunk. Vezetőedzőnk azonban nem azért tesz be ennyit fiatalt a csapatba, mert kés van a torkához szorítva, hanem mert ebben a klubban gondolkodik hosszútávon. Ez számunkra azért pozitív, mert az MTK éppen azzal tud megerősödni a hazai mezőnyben, ha a többieknél nagyobb rizikót felvállalva bízik a fiatal játékosokban is. Michael Boris sokakkal ellentétben nem kizárólag kész játékosokkal szeretne eredményes lenni, hanem hozzánk hasonlóan azt vallja, hogy nem érhet véget a fiatalok képzése azzal, hogy felkerülnek a felnőtt csapathoz, hanem sokat kell velük dolgozni, fejleszteni kell őket. Ezek a játékosok még jobbá válhatnak, ez ad nekünk okot a bizakodásra. Nem csak attól lesznek jobbak, érettebbek, hogy egyre több meccs lesz a lábukban, hanem a napi edzésmunka által is. 

Zakor Sándor tulajdonos elmondta, hogy télen a jó helyezés ellenére is várható erősítés a csapatnál. Lehet tudni, milyen szempontok alapján igazolunk? 

- A mi játékunkba sokat futó, gyors és jól passzoló labdarúgók illenek. A különböző bajnoki osztályok között már nem feltétlenül a játéktudás, hanem a gyorsaság és a fizikális különbségek jelentik a különbséget. Ezért is volt örömteli a DVTK elleni kupamérkőzés, ahol megmutattuk, hogy képesek vagyunk azon a szinten futballozni, ami akár egy NB I-es klub ellen is eredményre vezethet, ellenük is képesek lehetünk domináns futballra. A célunk továbbra is az, hogy kezdeményező futballra törekedjünk, minél kevesebb legyen az üresjárat a meccseinken, indítsunk sok támadást. Úgy vagyunk vele, hogy inkább kockáztassunk és legyen akár több sikertelen akciónk, mint a passzív labdabirtoklás jellemezze a játékunkat.  

Mit vár tavasszal a csapattól? 

- A játékosoknak is elmondtuk, hogy jó úton járunk, de a bajnokságnak még nincs vége. Tudjuk, hogy hosszú a szezon, és emlékezzünk rá, hogy az elején voltak gyengébb meccseink is. Azt is elismerjük, hogy a jó eredményekhez szerencsére is szükség van, de jó volt látni, hogy amikor sorozatban jöttek a sikerek, akkor sem csak "kicsúszott" győzelmekről beszélhetünk, hanem azért nyertünk, mert többet tettünk érte. Csapatszinten továbbra is ezt a hozzáállást szeretnénk látni, de fontos, hogy a játékosok egyénileg is mutassanak még többet, mint ősszel. A következő fél évben annak is ki kell derülnie, kik azok, akikre a remélt feljutás esetén is komolyan számíthatunk.

Évértékelő interjúsorozatunk a következő napokban is folytatódik: Csopaki István szakágvezető a női labdarúgócsapatunk körüli aktualitásokat értékeli az elmúlt időszak mellett, míg Salkovics Gábor UP-igazgató az utánpótlásunkban bekövetkezett változásokról, új szakmai irányokról beszél majd kimerítően. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2022-08-14 11:00 Honvéd MFA Utánpótlás Központ

BUDAPEST HONVÉD-MFA II.

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Sponsors

Prohuman