HÍREK

Ezen a napon született Skvarek György, a futballt csak hobbinak tekintő teniszező futballista

2019-04-09

Ezen a napon született Skvarek György, a futballt csak hobbinak tekintő teniszező futballista

Skvarek (Sárvári) György (Budapest, 1903. április 9. – Budapest, 1952. február 8.) válogatott labdarúgó, belső csatár. A sportsajtóban Skvarek II illetve Sárvári II néven volt ismert.

Az MTK 52. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 243. játékosa.

Pályafutását a III. kerületi TVAC-ben kezdte, majd csapatunkhoz került, ahol 1927 és 1932 között 68 bajnoki mérkőzésen 49 gólt szerzett. Tagja volt az 1928–29-es idényben a Révész Béla irányításával bajnokságot nyerő gárdának. A francia SO Montpellierben 1932-től 1934-ig futballozott, majd visszatért a III. kerületi FC-hez, ahol 1935-ben fejezte be a játékot.                                                                                                 

A magyar válogatottban (1927 és 1928) két alkalommal szerepelt, és két gólt szerzett. Tagja volt annak a csapatnak, amely a 13-1-re végződő Magyarország-Franciaország találkozón a nemzeti tizenegy egyik legnagyobb arányú győzelmét érte el. Skvarek újoncként két gólt lőtt.

Az MTK örökös bajnoka.

A képzett, könnyedén játszó, ragyogóan cselező játékos a mezőnyben fáradhatatlanul dolgozott. A kapu közelében nagy áttörő- és lövőerejével hívta fel magára a figyelmet. Erényeihez ráadásul olyan keménység járult, ami a technikás csatároknál nagyon ritka. Jól cselező, kitűnő rúgótechnikával rendelkező csatár volt, aki a közelharcban keményen lépett fel a hátvédekkel szemben. Belépői közismertek voltak a védjátékosok körében. Sárvárival még a Fogl fivérek is különbékét kötöttek.

Polgári foglalkozása teniszedző volt, a labdarúgást csak hobbinak tekintette. Versenyszerűen teniszezett, majd tenisz edzőként tevékenykedett.

Nagyon korán, 49 évesen hunyt el. Az Óbudai Temetőben nyugszik.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2021-10-16 11:00 RKSK Stadion

RÁKOSMENTE FC

VS

MTK BUDAPEST II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Sponsors

Prohuman