HÍREK

Ezen a napon született Cseh II László, Matyi, az ördöngös labdaművész

2019-04-04

Ezen a napon született Cseh II László, Matyi, az ördöngös labdaművész

Cseh László (Budapest, 1910. április 4. – Budapest, 1950. január 8.), válogatott labdarúgó, csatár. A sportsajtóban Cseh II. Lászlóként szerepelt.

A III. Ker. TVE-ben figyeltek fel játékára, ezután a BSE-hez, majd 1931-ben csapatunkhoz került, ahol 1939-ig játszott. A Hungária FC-vel két bajnoki címet (1935-36, 1936-37), két gólkirályi címet (1934-35 / 23 gól, 1936-37 / 36 gól) és egy Magyar Kupa-győzelmet (1931-32) szerzett. Az 1935-36-os bajnoki idényben az év játékosa címet is elnyerte. Csapatunkban 184 bajnoki összecsapáson lépett pályára, és 201 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. 1939 után még szerepelt a Kispest, a Szegedi AK és a Gamma FC egyesületeiben is.

1932 és 1939 között 34-szer volt válogatott, minden alkalommal klubunk játékosaként, és 15 gólt szerzett.

Az MTK örökös bajnoka.

Matyi, ahogy a szurkolók becézték, a magyar labdarúgás kivételes képességű, színes, de sokat vitatott egyénisége. A bőrlabdának valóságos művésze volt: tökéletes technika, nagy játékintelligencia, irányítókészség, szellemes, ötletekben gazdag húzások és félelmetes gólerősség jellemezte a játékát.

Vele kapcsolatban a tudósításokban leggyakrabban használt, szinte már állandó jelző az „ördöngös” volt. Igazi művészként élvezni szerette a játékot és az életet. Számára a labdarúgás soha nem jelentett  munkát, kötelességet. Volt, hogy kicselezett öt játékost, és végül a kapust is, majd megállította a labdát a gólvonalon és kezét a szeméhez emelte, mintha keresne valamit vagy valakit. Azután megfordult a kezdőkőr felé indult és hanyagul, sarokkal juttatta a hálóba a labdát. Máskor, amikor a szokásos cselsorozat után egyedül állt a kapu előtt, és a labdát a gólvonalra állította, letérdelt, és a játékszert fejjel gurította a kapuba.

Nagyszerű képességeivel azonban nem párosult kellő megbízhatóság és küzdőszellem. Matyi, mint oly sok művész, a gyorsan változó, pillanatnyi hangulatok bohém szemléletű embere volt. Nemcsak a labdarúgást, hanem az életet is csupán játéknak tekintette. Ennek eredményeként a sportpályán és a magánéletben is gyakran bizonyult kiegyensúlyozatlannak, talán ezért nem ölthette magára még sokkal többször a címeres mezt. 

Egészségi állapota miatt aránylag korán vissza kellett vonulnia. A hibái ellenére is nagyon rokonszenves játékos számára kivételes képességei labdarúgósportunk legnagyobb alakjai között biztosítanak méltó helyet. A népszerű „Matyi” legemlékezetesebb alakítását 1937. október 10-én, az Ausztria elleni mérkőzésen (2:1) nyújtotta.

A válogatottban a Cseh II.-Sárosi-Zsengellér alkotta hármast csak egyszerűen „agytrösztnek” nevezték. Az 1938-as világbajnokság 22-es keretébe nevezték, de mégsem utazhatott Párizsba. 

Korán kellett búcsúznia játékos pályafutásától, és az élettől is. Már harmincévesen visszavonult nem kielégítő egészségi állapota miatt, és negyven évesen, 1950-ben az "égi focipályá"-ra költözött.

A Rákoskeresztúri Köztemető 121-es parcellájában (5. szakasz, 1. sor, 19. sír) nyugszik.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2021-10-16 11:00 RKSK Stadion

RÁKOSMENTE FC

VS

MTK BUDAPEST II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Sponsors

Prohuman