HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Budafoki MTE csapatáról tudni kell

2021-04-07

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Budafoki MTE csapatáról tudni kell

Az OTP Bank Liga 28. fordulójában negyedik helyen álló csapatunk a tizenegyedik BMTE együttesét látja vendégül április 10-én, szombaton 14:45-től az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

Az újonc Budafoki MTE 27 fordulót követően 11., kieső helyen áll az OTP Bank Ligában. Csizmadia Csaba együttese hét győzelem és öt döntetlen mellett tizenötször szenvedett vereséget, így 26 pontot gyűjtött.

Mérkőzéseiken eddig 31 gólt szereztek és 52 alkalommal találtak a kapujukba. Előbbi holtversenyben a harmadik, míg utóbbi szintén a harmadik legrosszabb mutató az NB I-ben. Góljaikon kilenc játékosuk osztozik. A házi góllövőlistát Kovács Dávid vezeti 10 találattal, őt követi Skribek Alen hattal és Ihrig-Farkas Sebestyén öttel. A Puskás-díjas Zsóri Dániel háromszor, míg Kulcsár Kornél kétszer volt eredményes, rajtuk kívül még Csonka András, Oláh Bálint, Takács Ronald és Vaszicsku Gergő szerzett gólt egy alkalommal.

A piros-feketék jól kezdték a bajnokságot, hazai pályán nyertek a Kisvárda Master Good ellen 2-1-re, majd az Újpest FC otthonából hoztak el egy pontot (1-1). Ezt követte két vereség (MOL Fehérvár FC 1-4, Mezőkövesd Zsóry FC 0-1), majd első idegenbeli sikerüket csapatunk ellen aratták (2-1), mely lendületet adott a gárdának, ugyanis a DVTK-t (2-1) és a ZTE FC-t (3-1) is két vállra fektették. A Paksi FC (2-3) és a Puskás Akadémia FC (0-3) elleni vereségek két döntetlen követte: Kisvárda Master Good 0-0 és Újpest FC 1-1. A 2020-as esztendőt négy vereséggel zárta a gárda: MOL Fehérvár FC 1-4, Mezőkövesd FC Zsóry 0-1, FTC 1-2 és Budapest Honvéd 1-2.

Az új évet ellenünk indították, ahol bár együttesünk kétszer is vezetett, végül 2-2-es döntetlen született.

A FTC elleni pótolt bajnokin papírforma eredmény született (0-3), majd fontos pontot szereztek Miskolcon (1-1) és nyertek otthon a ZTE FC ellen (3-1). A Pakson elszenvedett fiaskó (1-4) után a Honvéd ellen javítottak (3-2), majd a Puskás Akadémia FC elleni vereséget (0-3) a Kisvárda Master Good elleni győzelemmel (2-0) feledtették. A legutóbbi négy bajnokijukon viszont nem szereztek pontot: Kikaptak otthon a MOL Fehérvár FC-től (1-2), a Mezőkövesd Zsóry FC-től (2-1), míg a legutóbbi fordulóban nem bírtak az FTC-vel (0-4).

A téli átigazolási időszakban nem volt nagy játékosmozgás Budafokon. Érkezett kölcsönbe Csonka András (FTC), Zeke Márió (MOL Fehérvár FC) és Jagodics Márk (Mezőkövesd Zsóry FC), míg a távozó Kiírják Henrik (Gyirmót FC Győr) mellett kölcsönadták Mervó Bencét (Szentlőrinc SE).

A szombaton 14:45-kor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

Csapatunk a Budafokkal mérkőzött az NB I-ben, és az NB II-ben is:

Az NB I-ben eddig 4 mérkőzésen találkozott a két együttes.

Az első összecsapás 1945. december 2-án Budafokon, a Templom téri pályán 3-3-ra végződött. Góljainkat Kovács II. József, Bosánszky Jenő (11-esből), és Ádám Zoltán szerezte. Csapatunk kispadján Csapkay Károly, míg a budafokiakén az Aranycsapat későbbi szövetségi kapitánya, a Hungária FC egykori játékosa, Sebes Gusztáv ült.                             

A visszavágón, 1946. április 28-án, az Üllői úton - mivel a világháborús károk miatt Hungária körúti pálya romokban hevert - együttesünk 5.000 szurkoló előtt ekkor már Vágó Zoltán irányításával Palatinus Károly (3), Ádám Zoltán, és Füzér János találataival 5-1-re lelépte a Budafoki MTE csapatát.

A két gárda 74 év után, 2020. október 2-án találkozott újra az első osztályban. Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban másfél ezer néző előtt a vendég Budafok 2-1-re legyőzte együttesünket. Gólunkat Bojan Miovski szerezte.

Az eddigi utolsó összecsapás 2021. január 24-én Budafokon zárt kapuk mögött 2-2-es döntetlennel zárult. Csapatunkból Schön Szabolcs és Varga Roland volt eredményes.

Az NB II-ben ötször mérkőzött eddig a két gárda.

Együttesünk minden találkozón győzött, így a második vonalban 100 százalékos a mérleg a Budafok ellen.

A mérleg:

NB I:
4       1       2       1         11 - 8            5     (42 %)

NB II:
5       5       0       0         17 - 5          15     (100 %)

ÖSSZESEN:
9       6      2        1         28 - 13        20     (74 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Budafoki MTE labdarúgásának múltja:

Az 1950-ig önálló településen 1912-ben Világosság Football Csapat néven alakult egyesület. A klub színe piros-fekete volt. Egy évvel később Budafoki Atlétikai és Football Club-ra változott a gárda neve, hogy aztán 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején Budafoki Munkás Testedző Egyesületre változzon.

Az 1920-1921-ben indultak először hivatalos, "jegyzett" bajnokságban - a Vidéki bajnokság Közép-magyarországi kerülete Pestkörnyéki alosztályában vitézkedtek, s rögtön az első helyen végeztek, mint ahogy egy esztendővel később a Váci alosztályban is. 

1922-ben a csapat neve ugyan maradt Budafoki MTE, de a Munkás szó Műkedvelőre változott, s a klub színéből is eltűnt a piros, helyette jött a lila, a lila-fekete mez. 1945-től aztán újra piros-feketében játszanak a budafokiak.

1926-1927-ben a magyar labdarúgás rendszerének megváltoztatása, a profizmus bevezetése miatt a BLASZ Amatőr III. osztály Sugár-csoportjában futballoztak, ami akkor a negyedik vonal volt. De gyorsan felkerültek a harmadik, majd 1933-ban a második osztályba. Aztán jött egy kis "ingázás" a harmadik, sőt a negyedik ligába, hogy aztán ismét felszálló ágba kerüljön a csapat, s feljusson az NB I-be, akkori nevén az OB I-be.

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal,az 1945-1946.évi, úgynevezett "hosszú bajnokság" Nyugati csoportjában szerepelt a legjobbak között. Akkor is az utolsó előtti,13.helyen kötött ki a BMTE,így nem jutott az 1-20.helyezett közé. A két csoport eredményeit összevonva ugyanis a 23.hely jutott a budafokiaknak...

1950-ben az MTE egyesült a Budapesti Gyárépítők csapatával, s létrejött a Budapesti Gyárépítők MTE, ami évekkel később Budafoki Építők Munkás Testedző Egyesület lett.

A kiesés után 1963-ig az NB II-ben szerepelt a gárda, hol a Közép, hol a Nyugati csoportban. 1963 őszétől NB I/B-s évek következtek, majd 1969-től újra az NB II-ben játszottak a budafokiak.

1982-ben a bajnokságok átszevezése miatt megint a harmadik vonalba került az MTE. 1989-től újra NB II, aztán az 1997-1998-as bajnokságtól ismét a harmadik vonal, egészen 2005-ig. Két NB II-es esztendőt hat NB III-as pontvadászat követett. Ám a mélyrepülés nem ért véget, a Budapest bajnokság I. osztályába került a csapat.

2015-2016-ban Budafoki MTE-Újbuda néven az NB III-ban játszottak, de a következő évben már BMTE néven lettek bajnokok, s felkerültek az NB II-be. A 2019-2020-as bajnokságban a 2. helyen végeztek, s csapatunkkal együtt feljutottak az NB I-be. 74 esztendő után szerepelhetnek újra a legjobbak között.

A budafoki együttes névváltozásai szinte követhetetlenek: Budafoki MTE Kinizsi Sportegyesület, Budafoki MTE-Törley, Budafoki LC, Budafoki Lombard Labdarúgó Club, Budafoki Labdarúgó Club, Budafoki MTE-Újbuda.

A csapat 2016 nyarától szerepel mai nevén: Budafoki MTE.

A budafokiaknál olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, játszottak, mint Zakariás József, csapatunk és az Aranycsapat balfedezete, kortársa, az ugyancsak olimpiai bajnok Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vizi Sándor, Fatér Károly, Esterházy Márton, Jakab János, Tepszics Ignác, Mörtel Béla, Pintér Attila, Lovrencsics Gergő. A csapatnál edzőként Sebes Gusztáv, Marosvári Béla, és Mészöly Kálmán is megfordult.

A Budafok legendás technikai vezetője volt Schneider Sándor, aki két évtizedig csapatunknál is dolgozott.

Klubunk és a Budafoki MTE, valamint a Budafoki Önkormányzat közösen felújíttatta Sebes Gusztáv, csapatunk egykori játékosa, a Budafoki MTE valamikori edzője, az Aranycsapat szövetségi kapitánya síremlékét, melynek felavatása 2019. november 25-én, az Évszázad mérkőzésének 66. évfordulóján volt.

A budafokiaknál a legtöbb mérkőzést Kovács Dávid (27), Oláh Bálint (26) és Kulcsár Kornél (24) játszotta.

A házi góllövőlista élén Kovács Dávid (10), Hegyes Lőrinc (9) és  Hortobágyi Árpád (8) áll. Négy találattal szerepel a rangsorban együttesünk, a Hungária FC egykori játékosa, az MTK örökös bajnoka, Dudás János is.

A budafoki futball krónika csapatunk és az Aranycsapat tagja, Zakariás József testvérének, Zakariás Imrének is jegyez 2 gólt. Hat első vonalbeli mérkőzésen játszott a BMTE-ben, a sportsajtó  Zakariás II néven említi.

A Budafoki MTE kispadján Csizmadia Csaba ült a legtöbbször, 27  alkalommal, őt Sebes Gusztáv és Borhy Károly követi (13-13).

Az idei a 119. bajnokság a magyar futball első osztályában. A Budafoki MTE 2. szezonját tölti az NB I-ben, és ezzel a  magyar labdarúgó csapatok 108 gárdát "felvonultató" örökranglistáján a 85. helyen áll a  Szegedi Honvéd SE, a Székesfehérvári MÁV Előre, a Szürketaxi, a Tipográfia TE, a Tungsram SC, az Újvidéki AC, a Zuglói AC és a VII. Kerületi SC mögött, megelőzve a Budapesti EAC-ot, a Budapesti SC-t, a Pécs-Baranya FC-t, a Soproni FAC-ot és az Újpesti Törekvést.

Az "örökranglista" dobogóján az FTC (116), az Újpest FC (114) és csapatunk (108) áll.

Budafok labdarúgásának múltját nem csak az MTE jelenti:

Budafokon az MTE mellett több futball csapat - Budafok Felsővárosi TE, Budafok Promontor SC, Budafoki LE - is volt, de a legismertebb az 1932-ben alakult Budafok FC, amely piros-fehér mezben játszott.

Az alakulás évében a Profi II. Liga küzdelmeiben vettek részt. Ekkor szerepelt a csapatban Slózi, Schlosser Imre is, aki visszavonulása után különböző csapatokban néhány mérkőzés erejéig még többször visszatért, így 1932-ben a II. ligás Budafok FC trénereként néhány mérkőzésen a csapatban is játszott.

1935-ben feljutottak az NB I-be. 1939-ben egyesültek a Szentimrevárosi SE gárdájával, és Gamma FC néven szerepeltek tovább az első osztályban egészen 1945-ig, amikor Budai Barátság névre "keresztelték". 1946-ban MATEOSZ, három év múlva Teherfuvar néven játszottak az NB I-ben.

A klub 1950-ben egyesült az Előre SE gárdájával - s ezzel a fúzióval a Budafok FC, a Gamma FC, a MATEOSZ, és a Teherfuvar is a megszűnt, az NB I-es jogot az Előre vitte tovább.

Az MTK (Hungária, Textiles) 1935 és 1950 között 18 NB I-es mérkőzést játszott a Budafok FC-vel (Gamma FC, MATEOSZ, Teherfuvar). A mérleg: 9 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 35-28-as gólkülönbség.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2022-12-04 11:00 Lantos Mihály Sportközpont

MTK BUDAPEST II

VS

FERENCVÁROSI TC II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Sponsors

Prohuman